نمایش صفحات

از آداب مسجد آن است که انسان در صورت امکان از محل اقامت خویش با حالت طهارت به سوى خانه خدا حرکت کند و در هنگام ورود به مسجد نیز با طهارت باشد. در روایتى آمده است: «کسى که در خانه خویش وضو گرفته و سپس در مسجد حضور مى‏یابد به زائر خداوند تعبیر شده است».

قرآن کریم مى‏فرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا  لاَ تَقْرَبُوا الصَّلاَةَ وَأَنْتُمْ سُکَارَى حَتَّى تَعْلَمُوا مَا تَقُولُونَ وَلاَ جُنُباً إِلاَّ عَابِرِی سَبِیلٍ حَتَّى تَغْتَسِلُوا...»؛ اى کسانى که ایمان آورده‏اید! در حال مستى به نماز نزدیک نشوید تا بدانید چه مى‏گویید، و همچنین هنگامى که جنب هستید ـ مگر اینکه مسافر باشید ـ تا غسل کنید.

در ذیل این آیه، روایتى از امام باقر علیه‏السلام وارد شده است که فرمود: «أنّ معناه لا تقربوا مواضع الصلاة من المساجد و انتم جنب الا مجتازین»؛ معناى آیه شریفه «ولا جنباً الاّ عابرى سبیل» آن است که در حال جنابت به مساجد داخل نشوید، مگر اینکه بدون توقف، تنها از آن عبور کنید.

تردیدى نیست که مسجد در شریعت اسلامى مکانى مقدس و با عظمت است و هتک حرمت مسجد از محرمات قطعى است و برخى از فقها تعظیم و بزرگداشت آن را واجب شمرده‏اند.

این فضایل براى مساجد از آن رو است که آن‏ها خانه‏هاى خداوندند و انسان را از گناهان تطهیر مى‏نمایند. امام صادق علیه‏السلام مى‏فرماید: «علیکم باتیان المساجد، فانها بیوت اللّه‏ فى الارض من اتاه متطهراً طهّره‏اللّه‏ من ذنوبه و کتب من زواره»؛ بر حضور در مسجد، مواظبت کنید! چرا که مساجد خانه‏هاى خداوند در زمینند، کسى که با حالت طهارت وارد مسجد شود، خداوند او را از گناهانش تطهیر مى‏نماید و نام وى را در زمره زائران خویش مى‏نویسد.

در حدیث دیگرى، با طهارت به مسجد رفتن از جمله اسبابى به شمار رفته که مایه جلب دعاى خیر فرشتگان الهى در حق انسان مؤمن است. ابوسعید خدرى مى‏گوید: رسول خدا صلى‏الله‏علیه‏و‏آله فرمود: آیا مایل هستید شما را به چیزى راهنمایى کنم که مایه پوشیدن و آمرزش گناهان و باعث افزایش حسنات و خوبى‏هاست؟ عرض شد: آرى اى رسول خدا. فرمود: نیکو وضو گرفتن در سختى‏ها، فراوان پیاده به مسجد رفتن و انتظار نماز کشیدن بعد از نماز هر کس که با حالت طهارت از خانه خود خارج شود و نماز جماعت را با مسلمانان بجا آورد، آنگاه در مسجد، منتظر برپایى نماز دیگرى بماند، ملائکه الهى در حق وى دعا کرده و مى‏گویند:
خداوندا! او را بیامرز، خداوندا! او را رحمت فرما.