نمایش صفحات

قرآن کریم مى‏فرماید: «... وَنَکْتُبُ مَا قَدَّمُوا وَآثَارَهُمْ...»؛ ... و آنچه را که پیش فرستاده‏اند و نیز آثار آن را مى‏نویسیم.          در تفسیر مجمع البیان در ذیل این آیه آمده است: مراد از آثار، گام‏ها و قدم‏هاى مؤمنین به سوى مسجد است و سبب تفسیر آن است که ابوسعید خدرى روایت کرده است که بنى‏سلمه در منطقه‏اى از مدینه ساکن بودند، روزى از دورى خانه‏هاى خویش از مسجد و مشقت و سختى حضور در نماز پیامبر اکرم صلى‏الله‏علیه‏و‏آله به آن حضرت شکایت کردند، آنگاه این آیه نازل شد.

در حدیثى از پیامبر اکرم صلى‏الله‏علیه‏و‏آله این چنین نقل شده است: «انّ اعظم الناس اجرا فى الصلاة ابعدهم الیها ممشى فأبعدهم»؛ برترین مردم از نظر پاداش در نماز، کسانى هستند که پیاده‏روى آنان به مسجد بیشتر است.

در صورت امکان، انسان باید فاصله بین محل کار یا خانه تا مسجد را پیاده طى کند. این امر در حقیقت ابراز نوعى بزرگداشت و تعظیم نسبت به صاحب خانه است. همان‏گونه که انسان به هنگام وارد شدن به خانه‏هاى صاحبان فضیلت و بزرگان سعى مى‏کند کوچک‏ترین کارى که نشانه بى‏اعتنایى باشد از وى سر نزند، در مورد مساجد، این امر باید به مراتب بیشتر مورد توجه قرار گیرد. از این رو، اولیاى الهى و صالحان از سر تعظیم و اظهار تواضع به درگاه ربوبى، با وجود اینکه امکانات حج سواره بر ایشان فراهم آمده است، ولى در طول عمر خویش بارها فاصله بین کعبه معظمه و محل اقامت خویش را پیاده طى مى‏کردند.


در روایات بسیارى در منابع عامه و خاصه، از پیاده روى به سوى مسجد به عنوان عملى پسندیده یاد و آثار و فضایلى نیز براى آن ذکر شده است. جابر بن عبداللّه‏ نقل مى‏کند: «کانت دیارنا نائیةً عن المسجد فأردنا ان نبیع بیوتنا فنقرب من المسجد فنهانا رسول اللّه‏  صلى‏الله‏علیه‏و‏آله فقال: ان لکم بکل خطوة درجةً»؛ خانه‏هاى ما از مسجد پیامبر صلى‏الله‏علیه‏و‏آله دور بود، خواستیم خانه‏هایمان را بفروشیم و به مسجد نزدیک شویم. رسول خدا صلى‏الله‏علیه‏و‏آله ما را از این کار نهى نموده و فرمودند: «شما در برابر هر گامى که به سوى مسجد بر مى‏دارید، درجه‏اى در نزد خدا دارید».

در روایت دیگرى آن حضرت فرمود: «من مشى الى مسجد من مساجد اللّه‏ فله بکل خطوة خطاها حتى یرجع الى منزله عشر، حسنات و محى عنه عشر سیئاتٍ وَ رفع له عشر درجاتٍ»؛ کسى که به سوى یکى از مساجد، پیاده حرکت کند، خداوند در مقابل هر قدمى که در مسیر رفت و برگشت بر مى‏دارد، به او ده حسنه پاداش مى‏دهد و ده بدى را از او دور کرده و وى را دو درجه بالا مى‏برد.

منظور از ترفیع درجه و ارتقاى مرتبه، که در این احادیث ذکر شده، تنها پاداش و ثواب نیست، بلکه از آنجا که پیاده‏روى به سوى مسجد، خود موجب تقویت روح تواضع و تحکیم جوهره عبودیت در وجود انسان است، گویا مؤمن با گام‏هایى که به سوى مسجد بر مى‏دارد، در حقیقت به درجه والاترى از عبودیت و در نتیجه، تقرّب به خداوند متعال نایل مى‏شود. البته این امر منافاتى با فضل الهى و دادن پاداش و اجر اخروى ندارد. شاید بتوان حدیث زیر را مؤید این مطلب قرار داد: امام صادق علیه‏السلام فرمود: «ما عبداللّه‏ بشى‏ءٍ مثل الصمت و المشى الى بیته»؛ خداوند به وسیله هیچ عملى مانند سکوت و پیاده حرکت کردن به سوى خانه‏اش عبادت نشده است.