نمایش صفحات

الحمداللّه‏ رب العالمین و صلى اللّه‏ على رسول اللّه‏ و الائمه المعصومین «انما یعمر مساجد اللّه‏ من آمن باللّه‏ و الیوم الاخر و اقام الصلوة و اتى الزکوة ولم یخش الا اللّه‏ فعصى اولئک ان یکونوا من المهتدین».[1]

خیرمقدم و عرض مى‏کنم خدمت عزیزان و شرکت کنندگان در همایش ویژه‏ى زنان در هفته‏ى جهانى مساجد، به ویژه خدمت جناب آقاى ولایتى مشاور عالى مقام معظم رهبرى در امور بین‏الملل و همچنین حضرت حجت‏الاسلام جناب آقاى تقوى مشاور محترم مقام معظم رهبرى و رئیس شوراى سیاستگذارى ائمه‏ى جمعه و همچنین حجت‏الاسلام والمسلمین جناب آقاى ابراهیمى، ریاست محترم مرکز رسیدگى به امور مساجد و از تشریف فرمایى همه تشکر مى‏کنم و همچنین ولادت با سعادت امام محمد تقى«علیه‏السلام» و همچنین هفته‏ى جهانى گرامیداشت مساجد را تبریک عرض مى‏کنم در هفته‏ى دولت هستیم یاد و خاطره فرزندان مساجد شهید رجایى و شهید باهنر را گرامى مى‏داریم.

مساجد معتبرترین و ارزشمندترین پایگاه تبلیغ دین هستند. در سیره نبى مکرم اسلام، مسجد علاوه براین که مکانى است براى عبادت و ابراز بندگى در پیشگاه خداوند متعال، مرکزى است براى تجمع مسلمین و رفع مشکلات مسلمانان و تبیین ارزش‏هاى اسلامى و تربیت مجاهدان و مبارزان راه حق و در واقع مرکز و پایگاه دعوت به حق و دفاع از حق است.

بنابراین طبق آیه شریفه‏اى که قرائت کردم، تنها کسانى اجازه دارند و حق دارند که به عمارت و عمران و آبادانى مساجد اقدام بکنند که مؤمن به خدا و روز قیامت باشند و اقامه صلاة کنند، نماز به پا دارند و زکات بدهند و از هیچ کس جز خدا نترسند، در انتها، آیه مى‏فرماید: «فعسى اولئک ان یکونوا من المهتدین» این افراد امیدوار باشند که از هدایت‏یافتگان هستند.

پس عمران و آبادانى مساجد با توجه به مطالبى که عرض کردم، فقط عمران و آبادانى مادى و فیزیکى نیست، آبادانى فرهنگى و معنوى هم، جزو این عمران و آبادانى به حساب مى‏آید. بنابراین همه کسانى که به نحوى از انحاء، متصدى امرى از امور مساجد هستند، همه متولیان، بانیان و اداره‏کنندگان، خدمتگزاران و مسؤولین فرهنگى از آبادکنندگان مساجد هستند که قشر عظیم زنان هم جزو آبادکنندگان مساجد خدا هستند.

بعد از پیروزى انقلاب اسلامى میدان وسیعى براى حضور زنان در همه عرصه‏هاى علمى، آموزشى، فرهنگى، اجتماعى و سیاسى گشوده شد زنان و به خوبى در همه صحنه‏ها حاضر شدند و حضور با کیفیت در همه عرصه‏ها داشته‏اند، جایگاه ارزشى که براى زنان در جامعه خودمان مشاهده مى‏کنیم و این حضور با کیفیت بالا، ریشه در تفکّر و نگرش اسلام نسبت به زن مسلمان دارد.

در طول تاریخ بشر، در مقاطعى از تاریخ، خداوند متعال عملاً سنت‏هاى غلط و رسومات جاهلى را تصحیح فرموده‏اند؛ یکى از آن موارد، ولادت حضرت مریم فرزند حضرت عمران است، حضرت عمران یکى از شخصیت‏هاى برجسته بنى‏اسرائیل است که صاحب فرزند نمى‏شدند. از خدا مى‏خواهند که فرزندى به آنها عطا کند، خداوند خواسته او را اجابت مى‏کند، مادر حضرت مریم در زمان باردارى نذر مى‏کند که فرزندش را خادم بیت‏المقدس یعنى خانه خدا بکند، در آن زمان دختران اجازه نداشتند خادم خانه خدا شوند و حتى اجازه نداشتند که وارد بیت‏المقدس شوند و نماز به جا بیاورند، خداوند متعال در این شرایط دخترى به حضرت عمران عطا مى‏کند که این دختر مى‏شود خادم خانه خدا، یعنى خداوند عملاً این سنت غلط را تصحیح مى‏کند و مى‏فرماید: «ان اللّه‏ اصطفک و طهرک و اصطفیک على نساء العالمین»[2] و خداوند مى‏فرماید که: «مریم بدرستى که خداوند ترا برگزید و پاک گرداند و بر همه زنان عالم برترى داد» که البته حضرت مریم بدون اختیار همسر داراى فرزندى شد که آن فرزند، پیامبر اولوالعزم حضرت عیسى«علیه‏السلام» بود.

در مورد ولادت حضرت زهرا«علیهاالسلام» هم همین‏طور است. در جامعه جاهلى آن زمان تصور مردم براین بود که تنها پسران ادامه دهنده راه پدران هستند و فقط براى پسران ارزش قائل بودند و فرزندان دختران خود را فرزند خود نمى‏دانستند. وقتى که فرزندان ذکور حضرت رسول اکرم«صلى‏الله‏علیه‏و‏آله» یکى بعد از دیگرى از دنیا مى‏رفتند، دشمنان اسلام خوشحال مى‏شدند و تصور مى‏کردند که دیگر پیامبر پشتیبانى ندارد و دینش نگهبانى ندارد و بعد از این که پیامبر از دنیا رفت، دین پیامبر هم بدون نگهبان و پشتیبان خواهد ماند و تداوم پیدا نخواهد کرد. رسول اکرم«صلى‏الله‏علیه‏و‏آله»آخرین پیامبر است و بنا نیست که دیگر بعد از او پیامبر دیگرى مبعوث شود؛ ولى باید هدایت بشر ادامه پیدا بکند، مشیت خداوند متعال براین تعلّق مى‏گیرد که دخترى به پیامبر عطا بکند و به رسول اکرم مى‏فرماید که ما به تو کوثر را عطا کردیم به‏خاطر این عطایى که به تو کردیم، نماز بخوان و شتر قربانى کن و دشمنان تو، ابتر هستند. یعنى نسل نبوّت از دامن حضرت زهرا«علیهاالسلام» تداوم پیدا مى‏کند. هدایت بشر از دامن حضرت زهرا«علیهاالسلام»ادامه پیدا مى‏کند. این ارزشى است که اسلام براى زن قائل است.

متأسفانه امروزه در دنیاى غرب، نظریه‏پردازان فمنیستى، این نقش را حذف کرده‏اند. نقش مادرى و همسرى را حذف کردند و شأن زن را در حدّ یک ابزار تنزّل داده‏اند. در حال حاضر براى جهانى‏سازى، سه محور اساسى راهبردى را در نظر دارند؛ اقتصاد باز، دمکراسى و زنان! در واقع از زن به‏عنوان ابزار براى رسیدن به اهداف نامشروع خود استفاده مى‏کنند و فقط به بُعد اجتماعى اشتغال و مدیریتى و سیاسى زنان توجه دارند، در صورتى که در نگرش اسلامى، مقام همسرى و مقام مادرى، مهمترین و اولیه‏ترین نقش و وظیفه زن است نقش زنان ما، در پیروزى انقلاب اسلامى و بعد از آن نقشى اساسى و برجسته بوده است. سخنانى که بنیانگذار جمهورى اسلامى حضرت امام خمینى قدس‏سره در رابطه با زنان فرموده‏اند، بسیار مسؤولیت‏آور است و رسالت زنان را بسیار سنگین مى‏کند. نگرش امام خمینى قدس‏سره نشأت گرفته از مکتب وحى است. حضرت امام قدس‏سرهمى‏فرمایند: «قرآن انسان‏ساز است»، «زنان نیز انسان ساز»، «از دامن زن مرد به معراج مى‏رود»، «اولین مدرسه‏اى که انسان دارد، دامن مادر است»، «زن منشأ خیرات است»، «زنان، مردان شجاع را در دامن خود پرورش مى‏دهند»، در عین حال مى‏فرمایند: «زنان باید در همه امور دخالت کنند و مشارکت داشته باشند».

مقام معظم رهبرى هم به همین مضامین مطالبى فرموده‏اند که: «سعادت جامعه به سعادت زنان آن جامعه، بستگى دارد». بنابراین، این نقش مهمترین نقش است. ولى در همین‏جا محدود نمى‏شود؛ حضور با کیفیت زنان در انقلاب، جایگاه و نقشى که زنان ما، در جنگ هشت ساله داشتند، بر هیچ کس پوشیده نیست. در جنگ هشت ساله علاوه براین که فرزندان خود را تشویق مى‏کردند براى حضور در جبهه‏هاى جنگ، آنها را بدرقه مى‏کردند، در عین حال هم صبر مى‏کردند و تحمل مى‏کردند، بار زندگى را به دوش مى‏کشیدند، وقتى هم که فرزندانشان شهید مى‏شد، با صبر و تحمل بالا مى‏گفتند: امانتى بود که در راه خدا دادیم! این زن مسلمانى است که در مسجد تربیت مى‏شود. زن مسلمانى که تربیت شده مکتب اسلام است، این‏گونه زنى است که در خانه فرزندانى شجاع تربیت مى‏کند، در مسجد حضور دارد، در مدرسه، در دانشگاه و در همه عرصه‏هاى فرهنگى، علمى و سیاسى حضور دارد؛ حضورى پررنگ و فعال. این زنى است که مدنظر اسلام است. بنابراین در حال حاضر هم که مى‏بینیم زنان ما در زمینه علمى، خیزش علمى داشته‏اند. ما خیزش علمى را به زنان تبریک مى‏گوییم. مقام معظم رهبرى فرمودند که خانم‏ها در زمینه علمى رقابت داشته باشند. در تمام مدارج بالاى تخصصى و علمى، زنان از کمیت قابل ملاحظه‏اى برخوردارند. در سایر عرصه‏ها هم همین‏طور.

خانم‏هایى که ما امروز در خدمتشان هستیم، عزیزان ما در مساجد، در زمینه‏هاى مختلف فعالند، معاونت امور زنان با برنامه‏هایى که پیش‏بینى کرده، سعى کرده که خلایى در فعالیت‏ها وجود نداشته باشد. براى همه سنین فکر شده است. با توجه به مقتضیات خاص هر سن، براى کودکان زیر دبستان، کلاس‏هاى مهد قرآن، براى کودکان ابتدایى، نوجوانان، خانم‏هاى بزرگسال، براى همه برنامه‏ریزى شده و برنامه‏ها در مساجد اجرا مى‏شوند و خانم‏هایى که تشریف دارند، عده‏اى مربیان قرآن هستند که به تدریس قرآن  کریم در سطوح مختلف مهد، روخوانى، روانخوانى، تجوید، صوت و لحن و مفاهیم مشغول هستند. تعدادى از حاضرین، خانم‏هاى مبلّغه هستند که دروس حوزوى خوانده‏اند و در حال حاضر، براى بیان احکام و تفسیر قرآن کریم و سخنرانى به مناسبت‏هاى مختلف به مساجد اعزام مى‏شوند، تعدادى از خانم‏ها، مسؤولین شوراهاى فرهنگى مساجد هستند و مسؤولیت اجرائى فعالیت‏هاى خواهران را به عهده دارند. تعدادى از خواهران، عزیزان جوان هستند که مسؤولین شوراى جوانان مساجد هستند که ساماندهى و سازماندهى فعالیت جوانان در مساجد را به‏عهده دارند. الحمدللّه‏ همه موفق‏اند و همه با خلوص کار مى‏کنند. در حالى که اصلاً در مساجد، براى فعالیت خواهران، امکاناتى وجود ندارد؛ یعنى خواهران ما در مساجد، با کمترین امکانات، بزرگترین کارها را انجام داده‏اند. حتى در بسیارى از مساجد، مکان مناسب براى فعالیت خواهران وجود ندارد. اما آن‏قدر، کار چشمگیر است که اثرات آن کاملاً مشخص و عیان است و در عین بى‏امکاناتى، خانم‏ها توانسته‏اند فعالیت‏هاى شایسته و قابل توجهى داشته باشند. هرچند که نه بیان قادر به مطرح کردن است و نه هیچ قلمى مى‏تواند به نوشته درآورد، نه هیچ دوربینى مى‏تواند به تصویر بکشد، زحماتى که خانم‏ها در مساجد مى‏کشند، نشانگر این است که زنى که تربیت بشود، در همه زمینه‏ها موفق است. مکان این تربیت هم مساجد است. بار زیادى از انقلاب اسلامى و نظام اسلامى ایران بر دوش زنان بوده است. اما این زنان تربیت شده هستند که موفق هستند والحمداللّه‏ از خانواده‏هاى سالم و پایدارى هم برخوردارند. فرزندان‏شان هم اکثرا در مدارج بالاى علمى تحصیل مى‏کنند. رتبه‏هاى خوب دانشگاه را آورده‏اند. در مدارس از برترین‏ها هستند که این موفقیت یک خانم را در همه صحنه‏ها نشان مى‏دهد و خانمى که در مسجد با خلوص و براى رضایت خدا مى‏کند، برکتش هم به خانواده‏اش برمى‏گردد ما اگر بخواهیم که خانواده‏اى سالم و پایدار داشته باشیم و جامعه، جامعه سالم و پایدارى باشد که زیربناى جامعه، خانواده است، باید زنانمان در مساجد تربیت شوند.

حضرت آیت‏اللّه‏ مکارم شیرازى در یکى از بیاناتشان فرموده‏اند که: «واجب است که زنان به مساجد بیایند. اجازه همسر هم نمى‏خواهد، بیایند با دین‏شان آشنا شوند. با احکام اسلامى آشنا شوند». الحمدللّه‏ شما در این زمینه موفق هستید و ان‏شاءاللّه‏ خواهید بود، هفته جهانى مساجد هم زمینه و آغازى است براى فعالیت بیشتر همه کارگزاران و فعالان مساجد و امیدواریم همان‏طور که مساجد پایگاه حکومت حضرت رسول اکرم«صلى‏الله‏علیه‏و‏آله» و پایگاه انقلاب اسلامى ما بود، با وحدت مسلمین و ارتباط منظم و مستمر بین مسلمانان در سراسر جهان پایگاه حکومت حضرت مهدى «عج» باشد و حتما خواهد بود؛ حضرت مهدى «عج» از مسجدالحرام قیام مى‏کنند. در مسجدالحرام ظهور مى‏کنند که خداوند مى‏فرماید: «ان اول بیت وضع للناس...»اولین خانه‏اى که خداوند براى مردم قرار داد. بقیه خانه‏ها همین مساجد هستند. پس پایگاه حکومت حضرت مهدى «عج» هم مساجد در سراسر جهان است و ما امیدواریم که هفته جهانى گرامیداشت مساجد که دومین سال است آن را برگزار مى‏کنیم، ان‏شاءاللّه‏ آغازى باشد براى ارتباط سراسرى همه مسلمانان جهان، با یک تشکیلات زنجیره‏اى و یک شبکه ارتباطى منسجم بتوانیم ان‏شاءاللّه‏ حکومت حضرت مهدى «عج» را پایه‏ریزى کنیم، چرا که حدیثى است از امیرالمؤمنین«علیه‏السلام»که مى‏فرمایند: «در مسجد نشستن بهتر است از در بهشت نشستن. براى این که در مسجد براى خدا مى‏نشینیم و در بهشت براى نفس خودمان مى‏نشینیم». اما این نشستى است که ایجاد حرکت بکند و نشستنى که ایستادگى در برابر همه طواغیت و زورگویان عالم بکند اگر این‏گونه مساجدى داشته باشیم (که در ایران داریم و باید فعالیت‏ها از این گسترده‏تر شود و همه مساجد این‏گونه مساجدى بشوند). مشکل مسلمانان جهان از طریق خود مردم مسلمان حل خواهد شد. من مجددا تشکر مى‏کنم از حضور با کیفیت شما در این جمع و از ریاست محترم مرکز که عنایت خاصى به فعالیت زنان در مساجد دارند، و براى اعتلاى اسلام و احیاى مساجد تلاش مى‏کنند تشکر مى‏کنم. ان‏شاءاللّه‏ همه ما به عنوان خدمتگزاران مساجد بتوانیم به نقش اصلى خودمان بپردازیم که ویژگى‏هاى یک خدمتگزار در مسجد این است که اولاً چشم‏داشتى مادى نداشته باشد به کارش علاقه داشته باشد و هماهنگ با مدیران و مسؤولین مسجد، به‏خصوص امام جماعت که مدیر مسجد است، باشند. فردى مسجدى، با خلوص و متدین باشد. مشهور به تدیّن و تعهد باشد که الحمدللّه‏ خانم‏هاى ما همین‏طور هستند و آرزوى توفیقات بیش از پیش براى همه عزیزان دارم. با عذر خواهى از تصدیع، همه شما را به خدا مى‏سپارم. والسلام علیکم و رحمه‏اللّه‏ و برکاته

 



[1]  . مساجد خدا را تنها کسانى آباد مى‏کنند که به خدا و روز بازپسین ایمان آورده ونماز بر پا داشته و زکات داده و جز از خدا نترسیده‏اند؛  توبه، آیه 18 .

 

[2] . اى مریم خداوند تو را برگزیده و پاک ساخته و تو را برزنان جهان برترى داده است؛ آل عمران، آیه 41.