نمایش صفحات

در این دیدار که در تاریخ 30 مرداد 1384 صورت پذیرفت و شرکت‏کنندگان همایش بین‏المللى هفته‏ى گرامى‏داشت مساجد در آن حضور داشتند، پس از تلاوت آیاتى از قرآن‏مجید؛ حجه‏الاسلام والمسلمین ابراهیمى رئیس مرکز رسیدگى به امور مساجد، گزارشى از همایش به محضر رهبر انقلاب معروض داشتند، آنگاه مقام معظم رهبرى به ایراد سخنان زیر پرداختند.

 

بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم.  برادران و خواهران عزیز بسیار خوش آمدید، به خصوص خیرمقدم مى‏گویم به میهمانانى که از کشورهاى دیگر در جمع شما حضور پیدا کرده‏اند. امیدواریم اجتماع و گردهمایى شما فواید محسوسى داشته باشد؛ چون بعضى از گردهمایى‏ها حامل فواید واقعى و محسوس نیست؛ یعنى بیشتر توجه آنها به ظواهر امر است. امروزه دنیاى اسلام در وضعى نیست که کوچک‏ترین فرصت را از دست بدهد. این گردهمایى‏ها نیز فرصت مغتنمى است، که باید حداکثر استفاده از آن شود.

مسجد یکى از امتیازات اسلام و متعلق به مردم است. جایگاه عبادت و ارتباط انسان با خدا به‏شمار مى‏رود. مراسم مسجد منحصر در مراسمى خاص نیست، یعنى مانند کلیسا نیست، درهاى مسجد باز است. خانه‏ى خدا و ملجأ مردم است؛ مسجد جاى توجه، جاى ذکر، جاى نماز و جاى شناخت یکدیگر و محل تصمیم‏گیرى‏هاى اجتماعى و سیاسى است. از صدر اسلام تا امروز این معنا مورد توجه بوده است که مسجد، همان‏گونه که در نظر فرد جاى توجه به خداست، در مسائل اجتماعى هم جایگاهى است که ممکن است محور اجتماع مردم قرار بگیرد. این مسئله نکته‏ى مهم در کارکرد مسجد است، پس استفاده از مسجد براى دنیاى اسلام فرصتى مغتنم محسوب مى‏شود، منتها چون اجبارى در آمدن به مسجد نیست، باید دل‏ها به آمدن مسجد رغبت و شوق پیدا کنند و این ممکن نیست، مگر این که کانون مسجد، شوق‏آور و شوق‏آفرین باشد.

اما چه باید کرد که دل‏ها به مسجد گرایش پیدا کنند؟ یعنى به حضور در مسجد، ماندن در مسجد و عبادت در مسجد شوق پیدا کنند؟ مشکل اصحاب مسجد این است!

البته این فقط مشکل ما نیست؛ در دنیاى غیر اسلام هم این مشکل مشاهده مى‏شود، اما آنها راه‏هاى غلطى انتخاب مى‏کنند، برنامه‏هایى در مساجد مى‏گذارند که با طبیعت مسجد و حقیقت آن در تضاد است. مثلاً در کنار مساجد، سالن‏هایى مى‏گذارند که در آن سالن‏ها همان منکراتى انجام مى‏گیرد که در کنار کلیسا صورت مى‏گیرد، حال آنکه کلیسا موظف به نهى از آن است لکن به وسیله‏ى خود کلیسا در آن سالن‏ها منکراتى صورت مى‏گیرد. این نقض غرض است؛ ما براى مساجد چنین چیزى را تحمل نمى‏کنیم، اما فعالیت‏هاى گوناگون، از جمله استفاده از ابزارهاى تبلیغى، کتابخانه‏هاى مطلوب، از روش‏هاى هنرى براى تبلیغ مفاهیم دینى و تولید شوق به عبادت، از جمله مواردى است که لازم است در باره‏ى آن مطالعه شود.

ارتباط بین مساجد در کشورهاى اسلامى هم کارى بسیار پسندیده و نیکوست. برگزارى هفته‏ى مساجد به مناسبت حادثه‏ى مسجدالاقصى و قدس شریف است. علاوه براین که خود مسجدالاقصى نقطه‏اى متبرک و محترم در بین مسلمان‏هاست، حادثه‏ى مسجدالاقصى و اهانتى که آن زمان به مسجدالاقصى شد، نشان دهنده‏ى جهت‏گیرى دنیاى سلطه برضد مظاهر اسلامى و برضد هر چیزى است که مسلمان‏ها هویت خود را در آن متجلى مى‏بینند.

بسیار کار شایسته‏اى کردند که این هفته را به این مناسبت، هفته‏ى جهانى مساجد قرار داده‏اند. جزو کارهاى شایسته‏ى سازمان کنفرانس اسلامى همین انتخاب بود؛ باید این فکر و این دستاویز عقیدتى و سیاسى را رها نکنید تا ان‏شاءاللّه‏ این قضیه در دنیاى اسلام زنده بماند و سارى و جارى باشد.

بنابراین، نفس مسئله‏ى مسجد و پرداختن به عمران و آبادى مسجد مهم است، البته عمران مسجد فقط عمران ظاهرى و پرداختن به در و دیوار نیست. عمران معنوى مسجد بیشتر از عمران ظاهرى اهمیت دارد. عمران معنوى مسجد با برنامه‏هاى مسجد، بر عهده‏ى امام جماعت و مؤمنانى است که در آنجا عبادت مى‏کنند. هم‏چنین مسئله مسجد الاقصى و توجه دنیاى اسلام به خطر صهیونیست‏ها و خطر سیاست‏هاى امریکایى و صهیونیستى در این منطقه مطرح است و قدرت اثرگذارى اسلام و از طرفى عجز برنامه‏هاى نظام سلطه براى خنثى کردن نفوذ اسلامى در این منطقه، یعنى على‏رغم این همه تلاش سیاسى که امریکا و متحدانش در این منطقه انجام مى‏دهند و اسرائیل را تجهیز مى‏کنند، در عین حال و در مقابلِ روش‏هاى نو به نو که از ایمان اسلامى در این منطقه سرچشمه مى‏گیرد، آنان درمانده شده‏اند، چنانچه ما درست عمل کنیم، با امید و ایمان و ابتکار و خلاقیت عمل کنیم، یقینا همه‏ى برنامه‏هاى ایشان خنثى خواهد شد. وعده‏ى الهى درست است که فرمود: «وَلَیَنصُرَنَّ اللّه‏ُ مَن یَنصُرُهُ» هرکس خداى‏متعال را نصرت کند، خدا هم به او نصرت خواهد کرد.[1]

 

بار دیگر به حضار محترم و به همه میهمانان گرامى خوش آمد مى‏گوییم و از دست‏اندرکاران این همایش تشکر مى‏کنیم.

امیدواریم خداوند همه‏ى شما را موفق و مؤید بدارد و ان‏شاءاللّه‏ این نشست و برخاست‏ها به نتایجى مطلوب و فوایدى درخشان منتهى شود.

          والسلام علیکم و رحمه‏اللّه‏.

 



[1] .  حج  / 40 .