نمایش صفحات

بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم.  قال اللّه‏ تعالى: «و ان مساجد للّه‏ فلا تدعوا مع اللّه‏ احدا». ابتدا خیر مقدم عرض مى‏کنم خدمت همه‏ى عزیزان و سروران، ائمه‏ى جماعات محترم و علماى والا مقام و مهمانان عزیزى که از ایران و کشورهاى اسلامى در این محفل حضور پیدا کرده‏اند و نیز به محضر شریف حضرت حجت‏الاسلام والمسلمین جناب آقاى هاشمى رفسنجانى و خواهران عزیز خیرمقدم مى‏گویم.

همان‏گونه که در آیات و روایات آمده است، مسجد بهترین و مقدس‏ترین، با فضیلت‏ترین، عزیزترین و پاک‏ترین مکانى است در زمین که خداوند به انسان‏ها معرفى کرده و نقش مساجد هم والاترین، و زیباترین نقش محسوب مى‏شود.

در طول تاریخ اگر به سیره‏ى نبى مکرم اسلامنظر بیفکنیم مى‏بینیم که سیره‏ى نبوى آن حضرت براى ما حجت شرعى به شمار مى‏رود، به این معنا که نخستین اقدام رسول اللّه‏قبل از رسیدن به مدینه‏ى منوره، احداث مسجد قبا و بعد از رسیدن به مدینه، ساخت مسجدالنبى و محور قرار دادن مسجد بود تا آنجا که همه‏ى امور را از مسجد هدایت مى‏کردند و جهت مى‏دادند، چه مسائل تربیتى و آموزشى و معارف اسلامى و چه مسائل جنگ و مبارزه و جهاد و چه قضاوت و حل و فصل امور مردم؛ همه و همه از پایگاه مسجد نشأت مى‏گرفت و پیامبر آنها را انجام مى‏داد، که البته بعدها نیز به همت جانشینان رسول خدااین سنت ادامه داشت.

بعدها که خلفا با دین فاصله گرفتند، آرام آرام بساط حکومت را از مساجد جمع کردند و دارالخلافه و قصر و ساختمان‏هاى مدرن ساختند و بساط ادارى را از مساجد بیرون بردند و حکومت را از مساجد جدا کردند که بعد از قرن‏ها در این قرن معاصر، احیاگر اسلام ناب محمدى، امام والا مقام و رهبر کبیر انقلاب بار دیگر همان بساط نبوى را پهن و جهت را به سمت و سوى مساجد مشخص کرد و این انقلاب عظیم و عزیز را از مساجد پایه‏ریزى نمود.

امروزه باید پایگاه اصلى درخشش انقلاب در سراسر جهان را، در مساجد جست‏وجو کرد، نیروهاى تربیتى و آموزشى و فرهنگى و شخصیت‏هاى گرانقدر ما که انقلاب را برپا کردند، همه و همه به نحوى مرتبط با مساجد بودند و پیام‏هاى حضرت امام از طریق مساجد به گوش مردم مى‏رسید و بهترین رسانه‏ى مردمى چه قبل از انقلاب، چه در آستانه‏ى انقلاب و چه بعد از انقلاب، یعنى جاهایى که در بحران‏ها توانستند انقلاب را هدایت کنند، این مراکز مقدس بودند که به حق انقلاب را هدایت و رهبرى کردند.

هشت سال دفاع مقدس را ما نمى‏توانیم فراموش کنیم، زیرا پایگاه اصلى نیرو و امکانات از مساجد تجهیز مى‏شد، مساجد بودند که توانستند از این راه خطیر بگذرند و با افتخار و سربلندى و عزت از میدان نبرد و مبارزه با دشمن پیروزمندانه و سرافراز بیرون آیند.

امروز هم مساجد ما به کانون‏هاى فرهنگى تبدیل شده است. حضور جوانان عزیز و بالندگى مساجد را روز به روز بیشتر مى‏بینیم. امسال مسئله‏ى اعتکاف در ایران اسلامى، در حد یک حرکت جهشى ملاحظه شد، جوان‏ها گرایشى فوق‏العاده‏اى به این مسئله داشتند به‏طورى که ما در مساجد امکانات لازم براى پذیرایى از همه‏ى جوانان در مراسم اعتکاف نداشتیم و فقط بخشى از آنها را توانستیم ثبت نام و پذیرایى کنیم که البته براى ما بسیار ارزنده و بالنده بود.

براى آنکه مرکز رسیدگى به امور مساجد به رسالت خویش عمل کند و مسائل مربوط به مساجد را مطرح سازد، مسائلى که چندین سال به آن توجهى نشده بود. لذا فرصتى به دست آمد که ما بتوانیم امور مساجد را مطرح کنیم. سه سال است که برگزارى هفته‏ى گرامیداشت مساجد، وسیله‏اى شده تا مساجد مطرح شود. سال گذشته هم نمایشگاهى برپا شد تا توانمندى‏هاى مساجد افقى روشن براى ما ترسیم کند لکن امسال این نمایشگاه از بالندگى بیشترى برخوردار است، در حدى که بعضى از بینندگانى که در محضرشان بودیم، گفتند حرکتى جهشى صورت گرفته به طورى که این نمایشگاه تا حد چشم‏گیرى توان مساجد را به نمایش گذاشته است. ما امیدواریم بتوانیم دوران گذشته‏ى مظلومیت مساجد را جبران کنیم.

ما معتقدیم حکومت‏ها و حاکمیت و از همه مهم‏تر جهان اسلام نیازمند توجه بیشتر به مساجد است، زیرا نخستین جایى را که دشمنان اسلام مورد هجوم قرار مى‏دهند، مساجد است، برگزارى همین هفته‏ى گرامیداشت مساجد هم علتش آتش زدن مسجدالاقصى به دست صهیونیست‏ها بود تا مسلمان‏ها به این فکر بیفتند که باید از مساجد دفاع شود و هفته‏ى مذکور در سازمان کنفرانس اسلامى تصویب شد که امروز سراسر جهان اسلام باید این هفته را گرامى بدارند و به مساجد توجهى ویژه نمایند.

لازم مى‏دانم در این جا از عنایات مقام معظم رهبرى سپاسگزارى کنم، چون، هرچه داریم از هدایت‏ها و جهت‏گیرى‏هاى ایشان داریم؛ در پایان نیز از رئیس محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام جناب آقاى هاشمى رفسنجانى تشکر مى‏کنم ایشان سه سال متوالى در همه‏ى جلسات مرکز شرکت کردند از این‏رو ما جرأت کردیم که امسال این اجلاس را شایسته‏تر از گذشته برگزار کنیم.

ان‏شاءاللّه‏ در سال‏هاى آینده نیز با حضور میهمانان عزیزى که از کشورهاى گوناگون اسلامى داریم به جایى برسیم که امور مساجد با جدیت بیشتر پى‏گیرى شود. ضمنا پیشنهاد مشخص ما در سال اول اجلاس این بود که یک شوراى عالى متشکل از علماى تراز اول جهان اسلام در امر مساجد تشکیل بدهیم که تجربیات را در یک سمت و سو حرکت دهند. شعار امسال ما هم «مسجد پایگاه معنویت و وحدت» بود تا ما با معنویت در این پایگاه عظیم بتوانیم به وحدت اسلامى نایل گردیم. ان‏شاءاللّه‏.

          والسلام علیکم و رحمه‏اللّه‏ و برکاته.