نمایش صفحات

کلمه‏ى «مسجد» اسم مکانى است که سجده در آن انجام مى‏شود، مانند خانه‏اى که با هدف سجده براى خدا ساخته مى‏شود. از مسجد در قالب محلى که نام خدا را در آن مى‏برند (عبادات) یاد شده است. «مساجد» هم جمع «مسجد» است که معبد مسلمانان است. در حقیقت مسجد مکانى است براى عبادت و راز و نیاز با خالق هستى که در فرهنگ اسلامى از جایگاه رفیعى برخوردار است. مسجد مکان ارشاد و تبلیغ مسائل، معارف و احکام اسلام است. مسجد خانه‏ى خدا و محل طرح مسائل دنیوى و اخروى مسلمین است.[1]

از نظر شکلى نیز مساجد اولیه مسلمین قطعه زمینى وسیع و مربع شکل بود که اطراف آن را چهار دیوار یا خندق احاطه مى‏کرد و داراى مأذنه نبود، اما اکنون اغلب مساجد داراى قسمتى میانى است به نام «صحن» که گاهى نیز مسقف است و در اطراف آن چهار رواق دارد که وسیع‏ترین آن رواق قبله است که محراب نیز در آنجا قرار دارد.

نخستین مسجد را حضرت محمد صلى‏الله‏علیه‏و‏آله در مدینه و در کنار خانه‏ى خود ساخت. زمین آن خوابگاه شتران بود و پیغمبر آن را از صاحبش خرید. سپس خلفا و حاکمان و پادشاهان بر وسعت آن افزودند و در تزیین آن در ساختمان مساجد به کار رفت، اما مسلمانان در آن تغییراتى دادند، چنانکه به مرور زمان برخى از کلیساها به مسجد تبدیل شد و جهت بنا را از مشرق به سوى مکه تغییر دادند.

در پاره‏اى مساجد، سنت معمارى ایرانى عصر ساسانى نیز لحاظ گشته است. در این نوع مساجد بخش اصلى را شبستان تشکیل مى‏دهد که قبه‏اى بر آن قرار گرفته است. این قبه یا گنبد به صورت مخروطى مدور بود و بعدها شلجمى شکل یا به خربزه قاچ قاچ با سردرى مستطیل شکل درآمد.

نقاشى مذهبى و تصویر ائمه در اسلام مجاز نیست. تصویر انسان و به طور اعم موجودات زنده را، اسلام، بت‏پرستى مى‏داند. از این‏رو هیچ‏گونه تصویرى در مساجد دیده نمى‏شود. در عوض تزئین دیوارها و ایوان‏ها و منبرها و محراب‏ها در حد فراوان معمول است که عبارت‏اند از اشکال مطرز، گیاه‏ها و صور هندسى و کوکبى شکل با نوشته‏هاى زیبا و پر نقش و نگار عربى آیات قرآن به خط کوفى، نسخ، ثلث و غیره. به تدریج از قرن ششم و به ویژه در قرن هشتم تزیین دیوارها، ایوان‏ها، گنبدها و رواق‏ها به وسیله‏ى روپوشى از کاشى و موزائیک آراسته شد. محراب ها و منبرها نیز با کنده‏کارى از چوب و گچ و مرمر مزین گردید. نام برخى از مساجد مهم عبارت است از: «مسجد الاقصى، مسجدالحرام، مسجد قبا، مسجد النبى، مسجد ایاصوفیا و مسجد گوهر شاد».[2]

 



[1]فرهنگ ایلام:  شماره 3 و 4 ، 1379 ش .

[2]زرین چیان:  22 .