نمایش صفحات

افق چشم‏انداز بیست ساله و برنامه چهارم توسعه

ابلاغ متن کامل چشم‏انداز بیست ساله توسط مقام معظم رهبرى به ریاست جمهورى و ارسال همزمان آن براى مجلس شوراى اسلامى و مجمع تشخیص مصلحت نظام، از یک سو فصل جدیدى از جهت‏گیرى، سیاست و اهداف کلى برنامه‏ریزى، الزامات و راهبردها را پیش رو نهاد و تحقق آرمان‏ها، سازندگى‏ها، بهبودسازى، پالایش و پیرایش و در یک جمله تعالى و رشد متناسب با شأن و جایگاه مردم بزرگوار انقلابى ایران و در نتیجه آثار و برکات نوینى را نوید بخشید.

و از سوى دیگر برابر فرموده پرچمدار فرزانه انقلاب اسلامى:

«تدوین سند چشم‏انداز بیست ساله کشور که در آن هدف نهایى تبدیل ایران به کشورى توسعه یافته با هویت اسلامى و انقلابى و الهام‏بخش در جهان اسلام عنوان شده، تمام امیدهاى آنها (دشمنان) را به یأس مبدل کرد».

براساس تأکید متن ابلاغیه، تدوین برنامه جامع و عملیاتى و اهتمام و دقت‏نظر در تقنین و تحقق و تلاش مجدانه در جهت اجراى آن، از وظایف مهم دولت، مجلس، مجمع تشخیص مصلحت، قوه قضاییه، آحاد سازمانهاى دولتى، مطبوعات و مردم است.

سازمان رسیدگى به امور مساجد نیز بر مبناى مطالعات بنیادى و میدانى خود، تدوین برنامه جامع اجرایى و عملیاتى در جهت تحقق اهداف فرهنگى چشم‏انداز بیست ساله را مورد توجه قرار داده است و براى استفاده از دیدگاه صاحب‏نظران و اندیشمندان و فرهیختگان، کمیسیون ویژه‏اى را در سلسله همایش‏هاى هفته بزرگداشت جهانى مساجد اختصاص داده است.

امید است که خداوند متعال توفیق بهره‏مندى از نظرات، تدوین نهایى و تحقق و اجراى آن را عنایت فرماید.

 

نگاهى به برخى از فرازهاى سند چشم انداز و برنامه چهارم

با اتکال به قدرت لایزال الهى و در پرتو ایمان و عزم ملى و کوشش برنامه‏ریزى شده و مدبرانه جمعى و در مسیر تحقق آرمان‏ها و اصول قانون اساسى، در چشم‏انداز بیست ساله:

ایران کشورى است توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادى، علمى و فناورى در سطح منطقه، با هویت اسلامى و انقلابى، الهام‏بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و مؤثر در روابط بین‏الملل.

جامعه ایرانى در افق این چشم‏انداز چنین ویژگى‏هایى خواهد داشت:

ـ توسعه یافته، متناسب با مقتضیات فرهنگى، جغرافیایى و تاریخى خود و متکى بر اصول اخلاقى و ارزش‏هاى اسلامى، ملى و انقلابى، با تأکید بر:

ـ مردم سالارى دینى، عدالت اجتماعى، آزادى‏هاى مشروع، حفظ کرامت و حقوق انسان‏ها و بهره‏مند از امنیت اجتماعى و قضایى.

ـ برخوردار از دانش پیشرفته، توانا در تولید علم و فناورى، متکى بر سهم برتر منابع انسانى و سرمایه اجتماعى در تولید ملى.

ـ امن، مستقل و مقتدر با سامان دفاعى مبتنى بر بازدارندگى همه جانبه و پیوستگى مردم و حکومت.

ـ برخوردار از سلامت، رفاه، امنیت قضایى، تأمین اجتماعى، فرصت‏هاى برابر، توزیع مناسب درآمد، نهاد مستحکم خانواده، به دور از فقر، فساد، تبعیض و بهره‏مند از محیط‏زیست مطلوب.

ـ فعال، مسئولیت‏پذیر، ایثارگر، مؤمن رضایت‏مند و برخوردار از وجدان کارى، انضباط، روحیه تعاون و سازگارى اجتماعى، متعهد به انقلاب و نظام اسلامى و شکوفایى ایران و مفتخر به ایرانى بودن.

ـ دست یافته به جایگاه اول اقتصادى، علمى و فناورى در سطح منطقه آسیاى جنوب غربى (شامل آسیاس میانه، قفقاز، خاورمیانه و کشورهاى همسایه) با تأکید بر جنبش نرم‏افزارى تولید علم، رشد پرشتاب و مستمر اقتصادى، ارتقاى نسبى سطح درآمدسرانه و رسیدن به اشتغال کامل.

ـ الهام‏بخش، فعال و مؤثر در جهان اسلام با تحکیم الگوى مردم سالارى دینى، توسعه کارآمد، جامعه اخلاقى، نواندیشى و پویایى فکرى و اجتماعى، تأثیرگذار بر همگرایى سالم و منطقه‏اى براساس تعالیم اسلامى و اندیشه‏هاى امام خمینى قدس‏سره.

ـ داراى تعامل سازنده و مؤثر با جهان براساس اصول عزت، حکمت و مصلحت.

 

سیاست‏هاى کلى برنامه چهارم توسعه در امور فرهنگى، علمى و فن‏آورى

1 ـ اعتلا و تعمیق و گسترش دادن معرفت و بصیرات دینى بر پایه قرآن و مکتب اهل‏بیت علیهم‏السلام .

ـ استوار کردن ارزش‏هاى انقلاب اسلامى در اندیشه و عمل.

ـ تقویت فضایل اخلاقى و ایمان، روحیه ایثار و امید به آینده.

ـ برنامه‏ریزى براى بهبود رفتارهاى فردى و اجتماعى.

2 ـ زنده و نمایان نگه داشتن اندیشه دینى و سیاسى حضرت امام خمینى قدس‏سره و برجسته کردن نقش آن به عنوان یک معیار اساسى در تمام سیاست‏گذارى‏ها و برنامه‏ریزى‏ها.

3 ـ تقویت وجدان‏کارى و انضباط اجتماعى و روحیه‏کار و ابتکار، کار آفرینى، دست‏کارى و قناعت و اهتمام به ارتقاى کیفیت تولید، فرهنگ‏سازى براى استفاده از تولیدات داخلى، افزایش تولید و صادرات کالا و خدمات.

4 ـ ایجاد انگیزه و عزم ملى براى دستیابى به اهداف موردنظر در افق چشم‏انداز.

5 ـ تقویت وحدت و هویت ملى مبتنى براسلام و انقلاب اسلامى و نظام جمهوى اسلامى و آگاهى کافى درباره تاریخ ایران، فرهنگ، تمدن و هنر ایرانى ـ اسلامى و اهتمام جدى به زبان فارسى.

6 ـ تعمیق روحیه دشمن‏شناسى و شناخت ترفندها و توطئه‏هاى دشمنان علیه انقلاب اسلامى و منافع ملى، ترویج روحیه ظلم‏ستیزى و مخالفت با سلطه‏گرى استکبار جهانى.

7 ـ سالم‏سازى فضاى فرهنگى، رشد آگاهى‏ها و فضایل اخلاقى و اهتمام به امر به معروف و نهى از منکر.

ـ اطلاع‏رسانى مناسب براى تحقق ویژگى‏هاى مورد نظر در افق چشم‏انداز.

8 ـ مقابله با تهاجم فرهنگى.

ـ گسترش فعالیت‏هاى رسانه‏هاى ملى در جهت تبیین اهداف و دست‏آوردهاى ایران اسلامى براى جهانیان.

9 ـ سازماندهى و بسیج امکانات و ظرفیت‏هاى کشور در جهت افزایش سهم کشور در تولیدات علمى جهان.

ـ تقویت نهضت نرم‏افزارى و ترویج پژوهش.

ـ کسب فن‏آورى، به ویژه فن‏آورى‏هاى نو شامل ریز فن‏آورى و فن‏آورى‏هاى زیستى، اطلاعات و ارتباطات، زیست محیطى، هوا فضا و هسته‏اى.

10 ـ اصلاح نظام آموزشى کشور، شامل: آموزش و پرورش، آموز فنى و حرفه‏اى، آموزش عالى و کارآمد کردن آن براى تأمین منابع انسانى مورد نیاز در جهت تحقق اهداف چشم‏انداز.

11 ـ تلاش در جهت تبیین و استحکام مبانى مردم سالارى دینى و نهادینه کردن آزادى‏هاى مشروع از طریق آموزش، آگاهى بخشى و قانونمند کردن آن.

امور اجتماعى، سیاسى دفاعى و امنیتى

12 ـ تلاش در جهت تحقق عدالت اجتماعى و ایجاد فرصت‏هاى برابر و ارتقاى سطح شاخص‏هایى از قبیل آموزش، سلامت، تأمین غذا، افزایش درآمد سرانه و مبارزه با فساد.

13 ـ ایجاد نظام جامع تأمین اجتماعى براى حمایت از حقوق محرومان و مستضعفان و مبارزه با فقر و حمایت از نهادهاى عمومى و مؤسسات و خیریه‏هاى مردمى با رعایت ملاحظات دینى و انقلابى.

14 ـ تقویت نهاد خانواده و جایگاه زن در آن و در صحنه‏هاى اجتماعى و استیفاى حقوق شرعى و قانونى بانوان در همه عرصه‏ها و توجه ویژه به نقش سازنده آنان.

15 ـ تقویت هویت ملى جوانان متناسب با آرمان‏هاى انقلاب اسلامى.

ـ فراهم کردن محیط رشد فکرى و علمى و تلاش در جهت رفع دغدغه‏هاى شغلى، ازدواج، مسکن و آسیب‏هاى اجتماعى آنان.

ـ توجه به مقتضیات دوره جوانى و نیازها و توانایى‏هاى آنان.

16 ـ ایجاد محیط و ساختار مناسب حقوقى، قضایى و ادارى براى تحقق اهداف چشم‏انداز.

17 ـ اصلاح نظام ادارى و قضایى در جهت افزایش تحرک و کارآیى، بهبود خدمت‏رسانى به مردم، تأمین کرامت و معیشت کارکنان، به کارگیرى مدیران و قضات لایق و امین و تأمین شغلى آنان، حذف یا ادغام مدیریت‏هاى موازى، تأکید بر تمرکززدایى در حوزه‏هاى ادارى و اجرایى، پیشگیرى از فساد ادارى و مبارزه با آن و تنظیم قوانین مورد نیاز.

18 ـ گسترش و عمق بخشیدن به روحیه تعاون و مشارکت عمومى و بهره‏مند ساختن دولت از همدلى و توانایى‏هاى عظیم مردم.

19 ـ آمایش سرزمینى مبتنى بر اصول ذیل:

ـ ملاحظات امنیتى و دفاعى.

ـ کارآیى و بازدهى اقتصادى.

ـ وحدت و یک‏پارچگى سرزمین.

ـ گسترش عدالت اجتماعى و تعادل‏هاى منطقه‏اى.

ـ حفاظت محیط‏زیست و احیاى منابع طبیعى.

ـ حفظ هویت اسلامى ـ ایرانى و حراست از میراث فرهنگى.

ـ تسهیل و تنظیم روابط درونى و بیرونى اقتصاد کشور.

ـ رفع محرومیت‏ها خصوصا در مناطق روستایى کشور.

20 ـ تقویت امنیت و اقتصاد ملى با تأکید بر رشد علمى و فناورى، مشارکت و ثبات سیاسى، ایجاد تعادل میان مناطق مختلف کشور، وحدت و هویت ملى، قدرت اقتصادى و دفاعى و ارتقاى جایگاه جهانى ایران.

21 ـ هویت بخشى به سیماى شهر و روستا.

ـ باز آفرینى و روزآمد سازى معمارى ایرانى ـ اسلامى.

ـ رعایت معیارهاى پیشرفته براى ایمنى بناها و استحکام ساخت و سازها.

22 ـ تقویت و کارآمد کردن نظام بازرسى و نظارت.

همان‏طور که مى‏دانید مطالعات مربوط به تهیه سند چشم‏انداز بلند مدت جمهورى اسلامى ایران براى دوره بیست ساله با در نظر گرفتن سه عامل:

1 ـ آرمان‏ها و ویژگى‏هاى جامعه ایده‏آل.

2 ـ شرایط اقتصادى ـ اجتماعى موجود کشور.

3 ـ تحولات بین‏المللى و منطقه‏اى و ویژگى‏هاى اقتصادى و فناورى جهانى انجام گرفته که نتایج آن جمع‏بندى شده است.

براساس متن چشم‏انداز، در آینده‏هاى ممکن در افق چشم‏انداز سه نوع نگاه وجود دارد:

نگاه انفعالى، نگاه فعال و نگاه آینده‏ساز. لازمه نگاه‏هاى فعال و آینده‏ساز موردنظر چشم‏انداز، حرکت برپایه مدیریت است و لازمه آن در برگیرنده کلیه قلمروهاى اقتصادى، اجتماعى، فرهنگى و زیست‏محیطى به صورت یک کلیت و همچنین نگاه تعاملى با منظومه خرد و کلان، ملى و فراملى فرآیندها و قلمروها با یکدیگر است. از این‏رو در این نگاه حذف قلمرو یا قلمروها و بها دادن به یکى و نادیده گرفتن دیگرى، مطرح نیست و بین قلمروهاى ممکن اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى و زیست محیطى نه تنها تقابلى نیست، بلکه چگونگى در هم‏آمیزى کارآمدتر آنها به عنوان یک دغدغه مطرح است.

بدینسان آینده‏هاى ممکن این برنامه در افق چشم‏انداز در سه گزینه: تداوم روند گذشته، رشد سریع با رویکرد هم پیوندى، رشد معتدل با رویکرد هم پیوندى تنظیم شده است.

در سند چشم‏انداز محورهاى اساسى و دیدمان چشم‏انداز براساس ذیل تنظیم شده است:

1 ـ رشد مستمر و پایدار.

2 ـ توسعه مبتنى بر دانایى.

3 ـ تعامل فعال با اقتصاد جهانى.

4 ـ رقابت‏پذیرى اقتصاد.

5 ـ امنیت انسانى و عدالت اجتماعى.

6 ـ امنیت ملى.

7 ـ ارتقاى کیفیت سطح زندگى.

8 ـ محیط‏زیست و توسعه پایدار.

9 ـ توسعه فرهنگى.

10 ـ توسعه مدیریت دولت.

11 ـ امنیت و توسعه قضایى.

12 ـ تعادل و توازن منطقه‏اى کشور براساس موازین آمایش سرزمین.

در هدف‏ها و سیاست‏هاى کلى برنامه چشم‏انداز نیز چنین آمده است:

ـ پرورش انسان دین باور، آگاه، انعطاف‏پذیر و ماهر با قابلیت‏هاى مشارکت و فعالیت در فضاى نوین رقابتى و نوآورى در حال تغییر.

ـ مشارکت همه جانبه سرمایه انسانى عظیم کشور از جمله جوانان و متخصصین داخل و خارج در توسعه کشور.

و در تبیین توسعه مبتنى بر دانایى نکات ذیل ارائه شده است:

ـ استقرار انباشت سرمایه انسانى کارآمد، خلاقیت، کارآفرینى و نوآورى، توسعه (کاربرد) فناورى اطلاعات و ارتباطات و بسط کار و فعالیت ملى.