نمایش صفحات

سؤال 47 ـ مساجد چگونه مى‏توانند همگام با مقتضیات جامعه، حرکت فکرى و فرهنگى خود را استمرار بخشند و مردم را به خود جذب کنند؟

در پاسخ به این سؤال، دو مطلب مطرح مى‏شود: اول آنکه هر مسجدى باید برنامه‏هاى متناسب با سطح فکرى و نیازهاى مخاطبان خود داشته باشد. دوم آنکه مسئولان مسجد، اعم از امام جماعت و هیأت امنا باید از ابزارهاى تبلیغى مناسب در هر زمان براى اشاعه فرهنگ اسلامى استفاده نمایند. مساجد ما امروزه باید به کلیه امکانات هنرى، تبلیغى و فرهنگى مجهّز باشند و فضاى ورزشى و کتابخانه مجهزّ داشته باشند. مساجد نباید فقط به ایّام محرّم و صفر و رمضان اکتفا کنند، بلکه باید در طول سال، برنامه‏هایى براى مردم داشته باشند. براى مثال، برگزارى مراسم دعاى کمیل و ندبه و زیارت عاشورا، جلسات تفسیر قرآن از برنامه‏هایى بودند که در اوایل انقلاب در مساجد گسترش پیدا کردند، ولى امروزه متأسفانه در بسیارى از مساجد، خبرى از این برنامه‏ها نیست. مساجد مى‏توانند با احیاى این برنامه‏ها و استمرار آن‏ها و دیگر برنامه‏هاى جذّاب از قبیل برگزارى اردوها و مسابقات علمى و فرهنگى و ورزشى، در جهت تعمیق بخشیدن به فرهنگ اسلامى در میان مسلمانان همّت گمارند.

          این مهم زمانى تحقق مى‏پذیرد که اداره‏کنندگان مساجد از بینش اجتماعى قوى برخوردار باشند تا بتوانند براساس نیازهاى زمان و مکان. برنامه‏هاى متناسب فرهنگى را پیاده کنند. در منابع اسلامى و روایات ما نیز بر بصیرت و آگاهى تأکید شده است. امام صادق علیه‏السلام مى‏فرمایند: «العالِمُ بزمانِه لایهَجُم علیهِ اللوابسَ»؛[1] آن کس که زمان خود را درک کند، اوضاع زمان خود را بشناسد و جریاناتى را که در سطح و بطن زمان استمرار دارند درک نماید، امور مشتبه و گیج‏کننده به او هجوم نمى‏آورند.          روشن است که آشنایى با اوضاع و جریانات زمان و شناخت عوامل دست‏اندرکار اجتماع به انسان امکان پیش‏بینى و مقابله صحیح و منطقى با حوادث و مشکلات فرهنگى و اجتماعى روزگار را مى‏دهد. استاد شهید مرتضى مطهرى قدس‏سره مى‏فرماید: «مفهوم مخالف جمله گران‏قیمت فوق این است که الجاهلُ بزمانِه یَهجمُ علیه اللوابس؛ آنکه نمى‏داند در جهانى که زندگى مى‏کند چه مى‏گذرد، چه عواملى دست‏اندرکار ساختن جامعه به میل خود هستند، چه تخم‏هایى در زمان حاضر پاشیده مى‏شود که در آینده سر برخواهند آورد، روزگار آبستن چه حوادثى است، هرگز نمى‏تواند به مقابله با نیروهاى مهاجم برخیزد و یا از فرصت‏هاى طلایى زودگذر اغتنام جوید. واضح است که توجه و بى‏توجهى قشرى که مسئولیت هدایت و رهبرى و رعایت و پاس‏دارى جامعه خود را دارند، از نظر آگاهى به اوضاع، اهمیت فوق‏العاده بیشترى دارد.»[2]

         بنابراین، استفاده از ابزارها و امکانات هر زمان براى روزآمد کردن مساجد امرى لازم و ضرورى است. داشتن بصیرت و آگاهى نسبت به زمان در شریعت اسلامى، بر همگان لازم است، ولى در رابطه با مساجد مى‏توان گفت: وجود این ویژگى‏ها در امام جماعت مساجد، در جهت رشد و ارتقاى سطح آگاهى‏هاى سیاسى و اجتماعى مردم لازم‏تر است. از این‏رو، لازم است دست‏اندرکاران امور مساجد در انتخاب ائّمه جماعات دقت بیشترى به‏عمل آورند.



[1]اصول کافى، ج 1 ، ص 26 ـ 27 ، ج 29 «کتاب العقل والجهل».

[2]پیرامون جمهورى اسلامى، ص 32 ـ 33 .