نمایش صفحات

سؤال 48 ـ آیا تشکیل مجلس عقد ازدواج و شیرینى‏خوردن در مسجد جایز است؟

متأسفانه امروز در مساجد ما مجالس ختم و عزا و ترحیم به طور مکّرر برگزار مى‏شوند، به‏گونه‏اى که گاهى کمبود زمان براى برگزارى مراسم در برخى مساجد مطرح مى‏شود. گاهى مشاهده مى‏شود که در و دیوار اطراف مسجد سراسر اطلاعیه‏هاى ختم و ترحیم است! به راستى چرا؟ این نحوه استفاده از مسجد چه تصویرى در ذهن افراد جامعه ترسیم مى‏کند؟ در حالى که مى‏توان با استفاده صحیح و متناسب با شئونات مسجد، جوانان را به این مکان مقدّس جذب کرد. ازدواج امرى مقدّس است. چه اشکال دارد که این پیمان مقدّس در مکان مقدّسى به‏نام «مسجد» صورت پذیرد؟ البته مقصود از برگزارى این پیمان در مسجد، برپایى مجلس رقص و آواز نیست، بلکه مراد خواندن عقد و شیرینى خوردن است، به‏گونه‏اى که مخالفتى با شئون مسجد نداشته باشد و مزاحمتى براى نمازگزاران ایجاد نشود. از برخى روایات استفاده مى‏شود که سفره ازدواج امام على علیه‏السلام و حضرت فاطمه علیهاالسلام در مسجد پهن شد. شیخ طوسى در شرح آن مى‏نویسد: «فبسط النطوع فى المسجد...»[1] سفره را در مسجد پهن کردند. از این رو فقهاى ما اجازه و لیمه عروسى را در مسجد هم داده‏اند. این استفتا مى‏تواند پاسخ سؤال مزبور را روشن‏تر کند:

          سؤال: در برخى مناطق، به‏ویژه در روستاها، مجالس عروسى را در مساجد برپا مى‏کنند؛ یعنى مجلس رقص و غنا را در خانه برگزار مى‏کنند، ولى نهار یا شام را در مسجد مى‏دهند، آیا این کار شرعا جایز است یا نه؟

          جواب: غذا دادن به میهمانان در مسجد، به خودى خود اشکال ندارد، ولى برپا کردن مجالس عروسى در مساجد مخالف جایگاه اسلامى مسجد است و جایز نمى‏باشد و ارتکاب محرّمات شرعى از قبیل غنا و موسیقى لهوى مطرب، حرام است مطلقا.[2]



[1]الامالى، شیخ طوسى، ص 42 و بحارالانوار، ج 43 ، ص 94 و 114 .

[2]اجوبة الاستفتائات، ج 1 ، ص 406 .