نمایش صفحات

سؤال 59 ـ خوابیدن در مسجد چه حکمى دارد؟

از جمله آدابى که در روایات براى مسجد وارد شده، آن است که انسان به خاطر کرامت و ارج نهادن به عظمت مسجد، از خوابیدن در این مکان مقدّس خوددارى کند.

          سؤال: آیا انجام تمرین‏هاى ورزشى در مسجد محل یا خوابیدن در آن جایز است؟ این کارها در مسجدهاى دیگر چه حکمى دارد؟

          جواب: «مسجد جاى ورزش و تمرین ورزشى نیست و از کارهایى که با شأن و منزلت مسجد منافات دارد، باید پرهیز شود و خوابیدن در مسجد هم مکروه است.»[1]

         در روایتى از امام باقر علیه‏السلام مى‏خوانیم: «مَن نَام فِى المسجدِ بِغیرِ عذرٍ ابتلاه اللّه‏ُ بِداءٍ لازوالَ لَهُ»؛[2] کسى که بدون عذر در مسجد بخوابد، خداوند او را به دردى که دوا ندارد، مبتلا مى‏نماید.

          از اینکه امام باقر علیه‏السلام خوابیدن در مسجد را مقیّد به «نداشتن عذر»، کردند، استفاده مى‏شود که در صورت عذر و ضرورت، خوابیدن در مسجد اشکالى ندارد. بدین روى، «اصحاب صفّه»، که گروهى از مسلمانان بودند، در مسجد مى‏خوابیدند؛ چون از اطراف و مناطق دیگر به مدینه و محضر رسول گرامى صلى‏الله‏علیه‏و‏آله آمده بودند و فاقد جا و مکانى براى خوابیدن بودند.

          البته باید توجه داشت که در برخى موارد، ممکن است خوابیدن در
مسجد «حرام» باشد و این در صورتى است که خوابیدن مانع از عبادت دیگر مؤمنان در مسجد شود. یکى از حجّاج بیت‏اللّه‏ الحرام نقل مى‏کرد که متأسفانه این وضعیت در برخى از مساجد عربستان از جمله مسجد «حنیف» در منى، یک حالت همیشگى پیدا کرده است، به صورتى که انسان به سختى مى‏تواند در ایام برگزارى حج تمتع در این مسجد نماز بخواند. بنابراین، خوابیدن در مسجد در شرایط عادى و معمولى مکروه است و در مواقع ضرورت، اشکال ندارد. در صورتى که خوابیدن مانع ازعبادت مؤمنان در مسجد باشد، حرام است.



[1] .  همان،  س 393 .

[2]جامع الأخبار، ص 70 .