نمایش صفحات

سؤال 60 ـ رفتن به مساجد براى زنان، در جامعه کنونى چگونه است؟

قشر عظیمى از جامعه را زنان تشکیل مى‏دهند. از این‏رو، آنان نیز مى‏توانند با حفظ موازین اسلامى از برکات و فضایل مسجد بهره‏مند شوند. به‏همین‏دلیل، مى‏بینیم در روایات وارد شده است که پیامبر اکرم صلى‏الله‏علیه‏و‏آله فرمودند: «لاتَمنعوا النساءَ حظوظهُنَّ مِن المساجِد اِذا استأذنوکم»؛[1] هنگامى که زنان شما اجازه رفتن به مسجد مى‏خواهند، آنان را از بهره و نصیبشان از مساجد، محروم نکنید.

          شواهد تاریخى نیز بر حضور زنان در مساجد صدر اسلام گواهى مى‏دهند. امام على علیه‏السلاممى‏فرمایند: «کان النساءُ یُصلّین مع النبى صلى‏الله‏علیه‏و‏آله»؛[2] زنان نماز را با پیامبر به جاى مى‏آوردند.

          در روایات دیگرى وارد شده است هنگامى که رسول خدا صلى‏الله‏علیه‏و‏آله صداى گریه طفلى را که به مسجد آمده بود مى‏شنیدند، نماز را سریع بجاى مى‏آوردند.[3]

         اما دسته‏اى از روایات نماز خواندن زنان را در خانه بهتر از حضور آنان در جماعت مى‏دانند. از قبیل این سخن امام صادق علیه‏السلام که فرمودند: «خیرُ مساجدُ نسائِکُم البیوت»؛[4] بهترین مساجد براى زنان شما خانه‏هایند، در باره این دسته از روایات، باید گفت: بسیارى از فقها از این‏گونه روایات اهمیت حفظ حجاب و مصونیت زنان را استنباط نموده‏اند؛ همچنان که برخى از روایات زنان را به رعایت شئون عفّت و حیا در مسیر رفت و آمد به مسجد دعوت مى‏کنند. زینب، یکى از همسران پیامبر، از رسول خدا صلى‏الله‏علیه‏و‏آله نقل مى‏کند که فرمودند: «اِذا شهدت اِحداکُنَّ المسجدَ فلاتمسَ طیبا»؛[5] هنگامى که یکى از شما زنان به مسجد مى‏آید. نباید از بوى خوش استفاده نماید. از این‏رو، برخى فقها مثل حضرت امام خمینى قدس‏سره مى‏فرمایند: «براى زن‏ها نماز خواندن در خانه، بلکه در صندوق‏خانه و اتاق عقب بهتر است. ولى اگر بتوانند کاملاً خود را از نامحرم حفظ کنند، بهتر است در مسجد نماز بخوانند.»[6]

         بنابراین، حضور زنان در مسجد، اگر در جهت سالم سازى و رشد و تعالى خود و جامعه اسلامى باشد، نه تنها مانعى ندارد، بلکه سفارش هم شده است. ولى چنانچه رفت و آمد آنان سبب فساد و اخلال در سلامت خود و جامعه باشد، رفتن به مسجد نه‏تنها مطلوب نیست، بلکه مذموم و نکوهیده نیز مى‏باشد. علاوه برآن، نباید حضور زنان در مسجد منافاتى با حقوق شوهران آن‏ها داشته باشد. در این‏صورت، نباید به مسجد بروند.



[1]صحیح مسلم،  ج 4 ، ص 161 .

[2]من لایحضره الفقیه، ج 1 ، ص 396 ، ح 1176 .

[3]علل الشرائع، ج 2 ، ص 344 .

[4]من لایحضره الفقیه، ج 1 ، ص 238 .

[5]صحیح مسلم،  ج 4 ، ص 162 .

[6]توضیح المسائل، مسئله 894 .